Regelen van Kraamzorg

De zorgverzekering in Nederland vergoedt de kraamzorg in de eerste acht dagen na de geboorte van jullie baby. Het hangt echter van jullie zorgverzekering af hoeveel uren jullie aan kraamzorg kunnen ontvangen en wat de eigen bijdrage is. Voor meer informatie verwijs ik jullie naar de pagina "extra informatie" op deze website. De standaard wettelijke eigen bijdrage voor 2024 is Euro 5,10/ uur. Deze wordt door Ria's KraamZorg rechtstreeks aan jullie gefactureerd. Tenzij jullie een aanvullende verzekering hebben die dit vergoed. Meer informatie over waar jullie recht op hebben kunnen jullie vinden in je eigen polis.

Het regelen van de kraamzorg doen jullie door bij mij zo rond de tien weken van de zwangerschap in te schrijven via het inschrijfformulier. (Eerder mag ook).  

De kraamzorg

Gedurende de eerste week na de bevalling hebben jullie recht op kraamzorg. Als jullie je bij Ria's KraamZorg inschrijven heb je gegarandeerd tijdens die kraamweek één kraamverzorgster. Als het nodig is en er moet een dag 9 en 10 bijkomen dan doe ik dat ook. Als zelfstandige kraamverzorgende werk ik samen met collega's zelfstandige kraamverzorgenden. Hierdoor ben je ook verzekerd van professionele zelfstandige kraamzorg, bijvoorbeeld in geval ik geen kraamzorg kan verlenen door overmacht situaties.

Ik zal jullie nu eerst vertellen over wat de intake inhoudt en daarna over de bevalling en mijn rol hierin. Vervolgens vertel ik wat jullie tijdens de kraamperiode van mij kunt verwachten.

Intake

Wanneer jullie je bij mij inschrijven neem ik tussen de 28e en de 32e week van de zwangerschap contact met jullie op om een intake gesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek kunnen jullie o.a. je wensen kenbaar maken en geef ik aan wat jullie van mij kunnen verwachten tijdens de kraamperiode. Verder wordt hierin besproken o.a.

  • Ga je thuis of in het ziekenhuis bevallen;
  • Het bed waar je bij een thuisbevalling op gaat bevallen;
  • Welke voeding wil je graag geven: borstvoeding en/ of flesvoeding;
  • Wat je nodig hebt voor de baby uitzet;
  • Het aantal uren zorg waar je recht op hebt volgens het landelijk indicatie protocol.

De bevalling

Als je thuis gaat bevallen, ben ik daarbij aanwezig en assisteer de verloskundige die de bevalling leidt. Ook zal ik zoveel mogelijk jou ondersteunen. Het is belangrijk dat jullie mij op tijd laat weten wanneer de eerste tekenen van de bevalling zich aandienen (rommel telefoontje), zodat ik hier rekening mee kan houden en tijdig bij jullie kan zijn. Uiteraard heeft jullie kindje zijn eigen plan en kan de bevalling zowel in de avond, nacht als overdag beginnen. Mocht de bevalling in de avond of nachts plaatsvinden dan blijf ik tot 2 uur na de geboorte van de placenta bij jullie, hierna ga ik naar huis , indien nodig  blijf ik natuurlijk langer! En  spreken we een tijd af hoe laat ik de volgende dag er weer ben. Beval je overdag dan blijf ik bij jullie zolang als het nodig is.

 Mocht je poliklinisch bevallen, dan ben ik of een kraamverzorgster van het ziekenhuis aanwezig om je bij te staan, dit is afhankelijk van het ziekenhuis waarin je bevalt.  Krijg je ondersteuning van de kraamverzorgster van het ziekenhuis, dan spreken we af hoe laat ik bij jullie thuis aanwezig ben.

Bij een medische indicatie wordt je opgenomen in het ziekenhuis en ontvang je zorg van het verplegend personeel. Op verzoek kan ik wel aanwezig zijn tijdens deze bevalling, bijvoorbeeld voor aanvullende ondersteuning en begeleiding. Dit kan tijdens een intake besproken worden. Afhankelijk van wanneer je weer thuis komt uit het ziekenhuis, kom ik bij je thuis voor kraamzorg.

Ben ik diegene die bij de bevalling aanwezig is, of dit nu thuis is of in het ziekenhuis, dan doe ik tussendoor regelmatig controles bij jullie baby (temperatuur en conditie) en bij de moeder (temperatuur, vloeien en conditie). Zolang het medisch verantwoord is geef ik jullie de tijd om als gezin van jullie baby te genieten voordat andere handelingen nodig zijn , zoals wegen en aankleden. Mocht je borstvoeding geven dan help ik bij het aanleggen indien nodig. De baby wordt door de verloskundige helemaal nagekeken en daarna aangekleed. Nadat de moeder iets gegeten heeft is er de mogelijkheid om te douchen. Bij een poliklinische bevalling ga ik hierna met jullie mee naar huis.

De kraamperiode

Tijdens de kraamperiode hoop ik dat ik dat stukje extra bij kan dragen, zodat jullie een fijne kraamtijd hebben. Daarbij is het van belang dat je voldoende rust krijgt om optimaal te herstellen. Het is ook heel belangrijk dat jullie als gezin kunnen genieten van jullie baby.

Ik probeer jou en je partner zoveel mogelijk te betrekken bij de zorg voor jullie baby. Dit door bijvoorbeeld samen te zorgen voor huid op huid contact, te verschonen, te voeden en je baby in bad doen. De lichaamstaal die de baby spreekt zal ik jullie leren te begrijpen. Tevens controleer ik de temperatuur, het gewicht en gedragingen van je baby. Mocht ik iets waarnemen wat voor mij of jullie niet goed voelt, dan zal ik direct contact opnemen met de verloskundige.

Het is belangrijk dat je voeding kiest waar jezelf achter staat. Om jullie te helpen een keuze te maken heb ik de voor- en nadelen van borst- en kunstvoeding op een rijtje gezet die je hier kan vinden. Of je nou kiest voor kunstvoeding of borstvoeding, ik ondersteun je in die keuze.

Of jullie nu je eerste, twee of derde kindje verwachten; jullie zullen een nieuw gezinsritme moeten vinden. Daarbij wil ik jullie graag helpen. Ik hou - waar mogelijk'- het gezin 'draaiende' zodat jullie je als ouders kunnen richten op de baby. Als het nodig is help ik bijvoorbeeld met: aankleden van de andere kinderen, eten geven en naar school brengen. Ook ontvang en verzorg ik de visite en in overleg kan ik een eventuele hond uitlaten.

Hygiëne is in de kraamtijd belangrijk. Ik maak daarom jullie badkamer en toilet dagelijks schoon, houdt de was bij, verschoon de bedden en doe licht huishoudelijke taken zoals stofzuigen en eventueel eten voorbereiden. Daarbij pas ik mij gemakkelijk aan en respecteer jullie leefwijze.

Alle controles van jou en je baby hou ik bij in het kraamdossier, zodat alle informatie voor handen is als de verloskundige langs komt. Dit dossier is voor jullie en is tevens een mooie herinnering aan je kraamtijd.

Goede afsluiting kraamperiode

Tussen de 4e en de 7e dag na de geboorte van je baby wordt er door een medewerkster van de GGD een gehoortest en hielprik bij je baby afgenomen. Aan het einde van de kraamtijd draag ik de zorg van je baby over aan de wijkverpleegkundige. Dit gebeurt schriftelijk. Zij neemt vervolgens contact met jullie op en komt daarna een keer bij jullie thuis, ook zal zij een eerste afspraak met het consultatiebureau voor jullie maken. Mocht jullie na mijn vertrek nog een vraag hebben dan kunnen jullie mij altijd bellen of een e-mail sturen.